Trimmen is een verzamelnaam voor alles wat bij de vachtverzorging van de hond komt kijken. Het knippen, scheren, plukken, ontwollen, borstelen, uitdunnen, effileren en het wassen van de vacht zijn slechts enkele handelingen die onder de noemer van trimmen vallen. Daarnaast worden ook de nagels geknipt, de oren schoongemaakt d.m.v. plukken en reinigen.

 

Voor alle honden geldt dat ze in principe volgens rasstandaard getrimd worden, maar de eigenaar mag bepalen hoe de hond getrimd wordt. Alleen worden plukhonden NIET bij ons geschoren of geknipt.

 

Een woordje uitleg bij de verschillende behandelingen:

Plukken

Teckels, Bouviers, Schnauzers, Airdale Terriër, Fox Terriër en West Highland White Terriër en een heleboel andere Terriër rassen en alle overige ruwharige honden met vergelijkbare vachten worden geplukt. Naast de ruwharige vachten worden ook Engelse Cocker Spaniël, Amerikaanse Cocker Spaniël, Cavalier King Charles Spaniël, langharige Chihuahua, Ierse Setter, … geplukt.

 

Dit wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Een plukvacht is om de 3 maanden plukrijp.

 

Er zijn meer honden die geplukt moeten worden andere die geschoren worden.

Gaat men een plukhond scheren dan blijft het oude haar in het haarzakje zitten.

De groeipunt is eraf geknipt/geschoren, waardoor de kiem in het haarzakje een seintje krijgt dat het haar nog niet de goede lengte heeft waardoor het weer wil gaan groeien. Maar omdat het eigenlijk dood haar is wat is ingekort krijgt het ook niet meer voldoende voeding. Waardoor een dun soort wolhaar zich gaat ontwikkelen. Er zit ook minder pigment in waardoor de kleur ook fletser wordt. Deze honden hebben een zachte wollige vacht die niet mooi glanst.

Of een hond er mooi uitziet is altijd een kwestie van smaak en daar valt niet over te twisten.

Maar of de hond er last van krijgt is wel heel belangrijk. Het dode haar wat in de haar zakjes zit gaat jeuken en de hond begint zich te krabben. Is hij op dat moment helemaal kort geschoren dan zal hij zichzelf gaan beschadigen omdat er geen beschermende vacht meer opzit.

De laatste paar jaar ga je steeds meer honden zien met huidproblemen daar is slecht trimmen ook een "klein " onderdeel van maar welke de eigenaar een groot deel in eigen hand heeft.

Het is belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt en denk zelf ook goed na. Laat niet het goedkoopste tellen, want ook hier is goedkoop duurkoop!! ( Een hond scheren gaat nogal wat sneller dan helemaal met de hand plukken)

 

 

Het duurt ongeveer 2 jaar voor een geschoren vacht zich weer hersteld heeft, dat zijn ca. 8 plukbeurten. Het is dus gemakkelijker een vacht te verprutsen dan te herstellen.


Knippen en/of scheren.


Enkel vachten met meegroeiende ondervacht kunnen geschoren worden, waaronder Poedel, Bichon frisé, Yorkshire terriër, Maltezer en Shih-tzu.

Bij deze manier van trimmen wordt de vacht alleen ingekort. Het enige verschil tussen scheren en knippen is de lengte van de vacht wat je laat staan. De hond wordt deels voor geschoren en daarna steeds in model geknipt.
Over het algemeen verharen deze type vachten niet. Ze groeien alleen erg lang door zodat het voor de eigenaar bijna niet meer goed te onderhouden is en de vacht gaat klitten of nog erger gaat vervilten. Het belangrijkste is dat de hond geen last van de vacht krijgt.


Ontwollen


Honden met stokhaar of kort golvend haar met ondervacht komen in aanmerking voor deze behandeling. Een aantal rassen met deze vacht zijn: Duitse Herder, Alaskan Malamute, Tibetaanse Spaniël, Zwitserse Herder, Schotse Collie, Border Collie, Australian Shepherd, Berner Sennen, Golden Retriever en Newfoundlander.

Bij deze manier van trimmen worden de dode haren verwijderd eveneens door te plukken en zo ook de overtollige wollige ondervacht. Gebeurt dit niet wordt de ondervacht te dik, waardoor de huid van de hond niet meer kan ademen en er kans op irritaties ontstaat.